Günümüzde yaşanan siyasi iktisadi ve içtimai krizler oldukça karmaşık bir hal almıştır. Sivil toplum kuruluşları da ortaya çıkan bahse konu krizlerin etkilerinin giderilmesi ve önlenmesi hususunda ciddi bir arayış içindedir. Bu bağlamda sivil toplum aktörlerinin diğer aktörlerle -özellikle bilgi ve kaynak paylaşımı hususunda- iş birliği içerisinde hareket etme sorumlulukları vardır.
Bir uluslararası ilişkiler ve diplomasi merkezi olarak, MID’nin faaliyetlerinin temel amacı, dünya genelindeki politik, ekonomik, sosyal ve kültürel değişimleri anlamak ve bu değişimlerle ilgili çözümler sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, MID’nin bilgi üretimi ve yönetimi, merkezin etkinliğinin ve etkisini arttırmak için kritik öneme sahiptir.
Diaspora yönetimi, bir ülkenin vatandaşlarının yurt dışında yaşayan topluluklarını yönetmek ve onlarla ilişki kurmak için tasarlanmış bir yönetim şeklidir. Milletlerarası ilişkiler ve diplomasi merkezi açısından, diaspora yönetimi önemli bir konudur çünkü yurt dışında yaşayan vatandaşların çoğu hem kendi ülkeleri hem de yaşadıkları ülkeler arasında köprü görevi görebilirler.
Stratejik bir planı yönetmek sürekli olarak izlenmesi gereken bir süreçtir ve basit bir iş değildir. Stratejik bir planlama yapabilmek ve bu süreçlerin her birini en doğru şekilde yönetebilmek için ihtiyaç duyulan kaynaklara ve bunların hepsinin mevcut konjonktürde nasıl çalıştığına/çalışacağına dair içgörü sahibi olmak gerekir.
Lobi faaliyetleri siyasi, iktisadi, içtimai ve uluslararası arenadaki karar verme süreçlerini etkileme ve yönlendirme stratejisidir. Bu strateji ile hedeflenen, çoğunlukla siyasi bir konuda değişim sağlamak ya da olası değişim kararları alınmasını engellemektir.